Ontmoeting met: familie Jansen-Van den Bersselaar

Door Elly Meijnders

Op een zondag in het begin van het nieuwe jaar ben ik welkom bij René Jansen en Annette van den Bersselaar. Het is gelijk gezellig en ik voel me op mijn gemak. Ze praten allebei makkelijk.

Annette: "Mijn naam? Ja, die is wat chiquer dan die van René. Ik kom oorspronkelijk van een landgoed bij Sint Michielsgestel, neen, volgens mij is het geen eigendom van ons geweest." Ze lacht veel en hartelijk, Annette. "Wij zijn hier in augustus samen gaan wonen, we zijn gescheiden en hebben hier een nieuwe start gemaakt".

René voegt toe: We hebben allebei 2 dochters, het huis uit, getrouwd en gesetteld. De kinderen wonen in Arnhem en Den Bosch en wij zijn er zo'n beetje tussenin gaan zitten. Dat was ook de bedoeling. We hebben deze woning gekocht vanwege de rust, de vrijheid en de ruimte. We gaan er veel aan doen, maar ik hou van klussen".

Op mijn vraag wat zij beiden voor de kost doen, blijken zij zeer ambitieuze plannen te hebben.

Annette heeft een eigen praktijk aan huis met de naam "Mind & body control" (www.mindbody-control.nl). "Ik ben psychosociaal counselor en voedingsdeskundige. Ik heb vandaag nog veel te doen, morgen doe ik examen voor de opleiding "kind en voeding". Ik werk heel veel met mensen die zwaarder in de problemen zitten, zoals meisjes met anorexia of obesitas. Ik zou zo gauw mogelijk willen beginnen met een cursus of workshop emotie eten. Helaas is mijn grootste doelgroep aan het worden kinderen die slecht eten en/of obesitas hebben".

René zit in de automatisering en werkt voor het Ministerie van Financiën, n.l. voor de Belastingdienst in Apeldoorn. "Ik wil ook een eigen bedrijf uitbouwen, ik bouw graag websites voor bedrijven, verenigingen en particulieren. De naam van het bedrijf is "ReLiCom", relicom.nl dus", bevestigt gelijk René grijnzend zijn verbondenheid met internet. 

Hebben ze dan ook nog tijd voor hobby's, vraag ik mij af.

"Ik ben dol op tuinieren", roept Annette. "Ik kan mij hier helemaal uitleven, het meeste is verwaarloosd en gaan we eruit gooien. Alleen een paar mooie, kenmerkende bomen blijven staan. We hebben grootse plannen zoals de oprit verplaatsen en de tuin bij het huis betrekken, zodat je direct groen ziet vanuit je huis en geen oprit. En één van mijn hobby's is bloemschikken". Ze wijst naar de lamp, waar een sierlijk vormgegeven guirlande hangt. "Deze heb ik voor de kerst gemaakt. En ik puzzel graag, lees heel veel, sport heel veel. Ik ben blij met Fitland".

René komt er bijna niet tussen: "Mijn werk is mijn hobby en zoals ik al zei, ik klus graag". "René doet de bouw, ik de decoratie !", komt Annette er tussen. René, onverstoorbaar: " Timmeren, water, elektra, het is me om het even. Maar ik ben niet eigenwijs, als een klus te veel impact heeft, haal ik er een professional bij. Het woongedeelte doen we als laatste. Er is een steile trap naar boven, dat wordt een brede trap en boven willen we een groepsruimte maken. We gaan alleen intern verbouwen, er zit hier onnoemelijk veel ruimte in dit huis."

Ze hebben nog geen kleinkinderen, die zijn "in de maak". Ik vraag wat ze van de buurt vinden.

René vindt de gemoedelijkheid prettig. "Het contact met de buren Ans van Lieshout en Sjaak en Connie van Lieshout is lekker spontaan. Met Agnes en Ton ook". Annette: "We hebben 3 september een tuinfeest gehouden. Het is zo leuk dat ze allemaal zijn gekomen. Je voelt je dan erg welkom".

Ik kijk met beiden beneden rond en zie de zeer sfeervolle praktijk van Annette met de mooie schilderijen van haar moeder. Dan loop ik met Annette de tuin rond en zij vertelt over haar plannen. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal uitpakt en nodig mezelf uit voor een later bezoek. Ik ben langer gebleven dan ik van plan was. Vond het zeker gezellig!
 

 

Buurtschap de Achterdijk.